Прополис
Bulgarian English Russian
Прополис
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Прополисът е един от най-мощните антибиотици. Има достатъчно информация за него, тук само ще спомена само някои основни характеристики, за какво е подходящ да се приема и как да си направим извлек от клей. Препаратът може да се приема вътрешно или да се прилага външно. - естествен антибиотик - подсилва имунната система - противомикробен и антивирусен ефект - при гастрити, язви, колити - инфекциозни стомашно-чревни заболявания - при възпаления на венците и устната кухина - при лъчеви и рентгенови увреждания - антиканцерогенно и противотуморно действие - установено е, че клеят упражнява противомикробна активност по отношение на бактерията, която причинява язвената болест и която е налице и при много от хората с гастрит…… - всички дерматити Как да си направим спиртен извлек от прополис: В 100 грама зърнен спирт (най-добре под 90 градуса) се натрошава 30 грама клей на малки парченца. Колкото по-ситно толкова по-добре.

Оставя се да престои за около седмица-две на тъмно като е добре отвреме навреме да се разклаща. Готовата смес се прецежда през няколко пласта марля. Съхранява се в тъмно стъклено шише. Това, което е останало след прецеждането, може да се върне обратно в буркана и да се долее чиста вода. Оставя се да престои отново 1 -2 седмици, като отново се разклаща и накрая прецежда. Получената течност е воден екстракт на клей. Водния екстракт на прополис е особено подходящ за употреба при деца поради отсъствието на спирт в него. Дозата: При възрастни в чаша с хладка вода се накапват 30 капки. При деца в чашата се накапват толкова капки, на колкото години е детето. Някои основни начини на приложение: - за жабурене (при кървене на венците, оронени венци, парадонтоза…) – в чаша с малко вода се капват няколко капки прополис и със сместа се жабурим 1-2 минути - за пиене – във вода или сок се капват 10-30 капки прополис в зависимост от поносимостта ни и се изпива наведнъж - за третиране на пъпки, афти – с памучен тампон се нанася прополис върху афтата (малко боли и щипе, но бързо отминава), подобрение настъпва след няколко нанасяния.

А за пъпки може да се тампонират или да се правят маски с прополис (ето една подходяща) - за третиране на гъбички, по стъпалата най-вече – проблемните области се тампонират с памук, напоен с прополис (добре е няколко пъти на ден или поне сутрин и вечер) - за гнойни възпаления по кожата – парченце клей се налага върху мястото като се покрива с лепенка и престоява за през нощта или около 12 часа (има свойствата да изтегля гнойта или по-скоро да успокоява мястото – то спира да набира и дори гнойта “изчезва”) - при проблеми с венците – парченце клей се намачква с пръсти, докато се омекоти като пластелин и се поставя върху венците за през нощта.

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375