Акациев мед
Bulgarian English Russian
Акациев Мед
Рейтинг
УжаснаОтлична 

През последните години акациев мед се добива през годината втори по ред след меда от рапица и овошки. Най-големите количества и най-чистият акациев мед се добива в Северна България, където до неотдавна акациевите насаждения представляваха 79,5% от тези в страната /Пчеларска енциклопедия/. В България съществуват няколко вида акация, но най-разпространената е Robinia pseudoacacia L. и от нея се събират най-големите количества акациев мед. Дървото на акацията е добре познато. То цъфти през май-юни в зависимост от надморската височина с бели, силно ароматни гроздовидни рехави цветове. Много често сред клиентите възниква въпросът защо акациев мед е по-скъп от меда - букет, например. Причината за това е, че за получаването на относително малки количества акациев мед пчеларите имат високи разходи по производство и доста рискове. Кои са основните причини за високите разходи и рискове при производството на акациев мед.

1.При благоприятни природо - климатични условия акацията цъфти 10-15 дни. За да е възможно за толкова кратък период от време пчелите да съберат акациев мед, пчелните семейства трябва да бъдат изключително силни в края на пролетта. Засилването на пчелните семейства се постига по различни начини, но като цяло винаги съществува рискът от роене на семействата, когато силата им е толкова голяма, че от едно семейство излитат няколко роя. По този начин условията за събиране на стоков акациев мед рязко се влошават и пчеларят остава само с направените инвестиции по засилване на семействата и загубеното време за това. Борбата с роенето е обширна тема и аз няма да Ви занимавам с нея, но изобщо не е лесна.

2. Благоприятни природно-климатични условия за събиране на акациев мед в Северна България има рядко, средно веднъж на 4 - 5 години. За отделянето на нектар е необходимо да има влага. Засушаването намалява продукцията на нектар и респективно количествата на произведен акациев мед. В Северна България много често има резки застудявания след първоначално затопляне. Затоплянето води до развитие и цъфтеж на акацията, но застудяването поврежда необратимо цъфналите акациеви цветове, което намалява силно производството на акациев мед.

3. За да се извади от кошерите чист акациев мед е необходимо преди цъфтежа на акацията да се извади медът от рапица, както и от цъфналите плодни дървета.

4. Акациевата паша е много несигурна защото акацията цъфти през период на много нестабилно време с резки промени. Aко е топло, то трябва да има влага. ако вали, то не трябва да въли продължително и особено нощем, защото дъждът измива нектара. Вятърът пък изсушава цветовете.

5. По време на цъфтежа на акацията се прилагат и много растително-защитни мероприятия /казано по-просто пръскане на растенията с препарати с наземна и авиационна техника/. Прилагането на тези мероприятия крие огромен риск от гибел на пчелните семейства.

6. През годините на "демокрация" много демократично бяха изсечени огромни акациеви масиви, като този процес не е преустановен. Категорично е доказано, че дървета на възраст 40 години дават 2 пъти повече нектар от акациеви дървета на 10 години. В абсолютни цифри това е 11 - 30 кг акациев мед от декар 40 годишна акациева гора. По-високото количество нектар при по-възрастните дървета е лесно обяснимо с по-големия размер на коренова система, която достига до-по дълбоки слоеве на почвата, по-богати на влага. Акациев мед се предпочита от много клиенти поради неговите характерни качества. Той е прозрачен, като течно стъкло, с бледо зеленикав цвят. Има нежен аромат и вкус. Кристализира бавно - до 2 години. Богат е на плодова захар, което го прави подходящ за използване от диабетици /диабет II тип/. Медът е особено подходящ за деца и се предпочита от тях поради органолептичните му характеристики, както и поради по-ниското му поленово съдържание. Не на последно място като причина за предпочитане е удобството му на употреба, тъй като продължително време се запазва течен. Това от своя страна трябва да ни кара да бъдем предпазливи при избор на акациев мед, защото за съжаление в търговската мрежа масово се прилагат течни подобия на мед и на акациев мед, като методите на втечняване варират от по-безобидното внимателно нагряване, за да се премине към варенето на меда при по-високи от 40-42 градуса температури и се стигне до откровено влагане в меда на изосуит, глюкоза, фруктоза и др. компоненти, които държат меда в течна консистенция. В заключение: Не може и не трябва да се твърди, че акациев мед е най-полезен за здравето на човека. Ползите от него са относителни и в зависимост от конкретната ситуация. Купувайте акациев мед от доверени източници, най-вече от утвърдени производители.

А ето как изглежда прясно изваден акациев мед: Малко е мътен, но след 1 - 2 деноношия ще се избистри. Добре се виждат въздушните мехурчета в него. Натуралният акациев мед е доста вискозен. Поради тази причина мъздушните мехурчета възникнали по време на наливането в бурканчето се издигат бавно към повърхността. При акациево подобните медове /да си го кажем направо - фалшификатите/ консистенцията на продукта е рядка, медоподобното вещество буквално бълбука и мехурчетата се движат много бързо. освен това при наливане на истински акациев или нектарен мед в бурканчето се чува един специфичен шум, като че ли се изсипва пясъчна струйка и се образува малка спираловидна серпентина от мед. Взето от http://abiconic.dir.bg

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375