Aldi Süd налага забрана върху опасни за пчелите пестициди
Bulgarian English Russian
Aldi Süd налага забрана върху опасни за пчелите пестициди
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Aldi Süd налага забрана върху опасни за пчелите пестициди

Aldi Süd е първата голяма търговска верига в Европа, която забрани 8 опасни за пчелите пестициди от местното производство на плодове и зеленчуци, произвеждани за местния пазар. От 1 януари, немската компания въведе изискване за доставчиците постепенно да изключат пестицидите, които са най-вредни за пчелите, включително някои от групата на неоникотиноидите. Това пише компанията в писмо до офиса на „Грийнпийс“ в Германия.

Екологичната организация настоява супермаркетите постепенно да спрат употребата на опасни пестициди в производството на плодове и зеленчуци и да подкрепят производителите в практикуването на екологично земеделие, което не вреди на околната среда. „Aldi Süd показва, че токсичната зависимост от пестициди може да бъде прекратена и по този начин се превръща в пионерв сектора. Призоваваме другите европейски търговски вериги да последват примера” –коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие в „Грийнпийс“- Германия.

Осемте химически пестицида, коитоAldiSüdпостепенно ще забрани са тиаметоксам (използван в отглеждането на марули и цикория, използвана за салата), хлорпирифос, клотианидин (използвани в производството на подправки, брюкселско зеле, зеле, карфиол и кейл), циперметрин (праз лук, зеле и бобови зеленчуци), делтаметрин (карфиол, чушки, патладжан, краставици, тиквички, грах, зеле, домати и марули), фипронил (разрешен за употреба само в извънредни случаи в картофени полета), имидаклоприд (ябълки, праскови, кайсии и марули) и сулфаксафлор. Тестове на „Грийнпийс“ през 2015 г. [1] показаха широкоразпространена употреба на пестициди на полето и в ябълкови градини в Европа, които накрая се озовават в храната ни.

[2] Спазване на минималните регулаторни изисквания не е достатъчно, тъй като взаимодействията между различни активни вещества в пестицидите не се вземат под внимание. „Химическите пестициди са част от веригата от полето до чиниите ни“, казва Хъксдорф. „Супермаркетите са важна част от веригата на доставки и трябва да работят върху нехимичните решения на проблемите заедно с производителите. Решението на голям играч на пазара е знак и за нашите политици. Европейските политици трябва да действат сега и не само да направят частичната забрана на 3 неоникотиноида и фипронил пълна, а да увеличат обхвата ѝ така, че да покрива всички пестициди, които застрашават пчелите и другите опрашители.”

Повече от 100 000 потребители, градинари и фермери вече се присъединиха към платформата на „Грийнпийс“ www.obichamhranatasi.orgи подкрепят екологичното земеделие.

Източник: Fermera.bg/в-к Пчела и Кошер

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375