Белият дом представи план за действие за спасяване на пчелите и на други застрашени насекоми.
Bulgarian English Russian
Белият дом представи план за действие за спасяване на пчелите и на други застрашени насекоми.
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Тези насекоми са от съществена важност за националната икономика, за хранителната сигурност и за околната среда, каза Джон Холдрън, един от основните научни съветници на американския президент Барак Обама, цитиран от АФП и БТА. Опрашването, извършвано само от пчелите съставлява селскостопанска реколта за 15 милиарда долара годишно в страната, посочи експертът и уточни, че под реколта в случая се разбират плодове и зеленчуци.

По данни на министерството на околната среда пчелите са изгубили 42 процента от пчелните си колонии през последните 12 месеца, като голяма част от тези загуби са през зимата. Това е втората най-лоша година за пчелите откъм смъртност. Първата най-лоша година беше 2012 г. - 2013 г., когато изчезнаха 45 процента от пчелните колонии.

Тайнственият феномен на изчезването на пчелните колонии се наблюдава от 2006 г. в Северна Америка, но също и в Европа. Внезапно изчезват с милиони възрастни пчели. За учените причините са комбинация от няколко фактора, сред които паразитен молец, вирус, намаляване на наличните хранителни за пчелите елементи, вредното въздействие на пестицидите.

Американският национален план за действие цели да възстанови и популациите на пеперудите монарси, които също са намалели силно. Тези мигриращи пеперуди прекарват зимата в Мексико. Популацията им е намаляла с 90 процента през последните две десетилетия.

Националният план предвижда ограничаване на смъртността на пчелните колонии през зимата до максимум 15 процента в идните 10 години. Възстановяване на 2,8 милиона хектара хабитати в идните пет години чрез намеса на федералните власти и партньорство между държавния и частния сектор. Планът предвижда и увеличаване на пеперудите монарси до 225 милиона в идните пет години на горска площ от около 6 хектара в Мексико в сътрудничество с мексиканските власти.

Много американски агенции са мобилизирани да диверсифицират насажденията, за да са по-адаптирани за хранителните нужди на пчелите и на други полинизиращи насекоми. Според учените отглеждането на само една култура на големи площи лишава пчелите от естествения им източник на храна. Планът предвижда и мобилизиране на научната общност в опазване на пчелите.

Но Белият дом се показа умерен относно въздействие на инсектицидите върху пчелите, които според него играят ключова роля в селското стопанство. В плана се посочва, че трябва да се намали ефектът им върху пчелите. През април Управлението за защита на околната среда установи мораториум върху използването на някои пестициди, (неоникотиноидите), докато се направи пълна оценка на риска им. ЕС забрани три големи класа пестициди, обвинявани, че избиват пчелите.

Източник: Дир.бг

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375