Ботьо Ботев: Годината беше добра за пчеларите от Бургаския регион
Bulgarian English Russian
Ботьо Ботев: Годината беше добра за пчеларите от Бургаския регион
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Пчеларите от Бургаско вече зазимиха кошерите. Тази година те са доволни от добрите добиви на мед, каза за Радио "Фокус" - Бургас председателят на областния съюз на пчеларите Ботьо Ботев. "Такава година скоро не е било - толкоз богата. Казваме че имахме пчеларска година, а тя е когато вали и пече. Имаше влага и слънце и растенията цъфтяха и имаше голямо разнообразие на ботаника. Колкото по-голямо е разнообразието на ботаниката толкова и медът е по-силен", каза Ботев. Той допълни, че тази година за разлика от миналата бургаските пчелари ще имат възможност да осигурят и мед за износ. "Миналата година Бургаска област за първи път не изнесе грам мед за чужбина", допълни Ботев. Тази година са повишени изкупните цени и на едро медът се изкупувал по 5 лева за килограма.

Медът за износ се търгува средно по 10 лева за килограм. Медът обаче се изнася от търговски дружества, а не от самите производители, тъй като като е хранителен продукт и изискванията са много големи. Правят се анализи в лицензирани ларобартории, а относно документацията също има много изисквания. Дългогодишния пчелар каза, че през пролетта годината не е започнала добреи отново е имало масово измиране на пчелите.

По думите му това не е синдром на празния кошер, а на "празната глава". Като основна причина за това измиране на пчелите е пръскането със силни препарати от земеделците във времето когато пчелите опрашват растенията. Макар че в специална наредба е записано, че се забранява третирането на растенията по време на цъфтеж, каза Ботьо Ботев. По думите му благодарение на силната година след това пчеларите са успели да възстановят пчелните семейства и са добити добри количества мед. Бургаски регион е един големите в страната по брой на пчелните семейства. Тук има 55 000 пчелни семейства.

Изтоник: burgas24.bg

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375