Мановият мед и билките от Странджа ще се отличават с регионална марка
Bulgarian English Russian
Мановият мед и билките от Странджа ще се отличават с регионална марка
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Ръководството на природния парк „Странджа” ще присъжда на фермери и пчелари от областта регионална марка, с която да отличават планинските продукти, славещи се с високото си качество. Целта е производители на странджански манов мед, култивирани билки и изсушени плодове да осъзнаят ползите от притежаването на регионалната марка „Странджа”.

Единственото изискване към фермерите е да изпълняват определени изисквания, за да поддържат високото качество на местните продукти, съобщиха от пресцентъра на природния парк. Идеята за популяризиране на тази марка се изпълнява съвместно с Изпълнителна агенция по горите и е част от праект за „Устойчиво управление и развитие на природен парк „Странджа”. В разяснителните семинари са участвали производители от селата Българи, Кондолово, Граматиково и Звездец. Сред тях най-активни са били пчеларите, които живо са се интересували от процедурата по присъждането на регионалната марка „Странджа” върху етикетите на техните опаковки. Целта на информационна кампания, свързана с присъждането на Регионална марка „Странджа” е ангажираност и стимулиране на местното население на ПП „Странджа”, производители на продукти по щадящ природата начин – създаване на благоприятна среда за развитие на малкия и микро- земеделски производител на хранителни продукти по щадящ природата начин.

Чрез развиване и утвърждаване на регионалната марка „Странджа“ дирекцията на едноименният парк възнамерява да създаде условия за допълнителна привлекателност за туристите и посетителите на планината. Въвеждане на сертификационната практика ще гарантира и ще повиши качеството и безопасността на местни хранителни продукти, предлагани на територията на парка. По време на информационната кампания участниците в срещите се обединиха около становището, че регионалната марка „Странджа” е една добра практика, която ще допринесе за увеличаване на предпоставките за развитие на пярк „Странджа” като район с производство на висококачествени сертифицирани храни чрез използването на местен капацитет с местни ресурси и продукти.

Източник: Фармер.бг/Фермера.бг

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375