Браулоза
Bulgarian English Russian
Браулоза
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Браулоза

Паразитна болест по пчелите и майката. Предизвиква се от няколко вида пчелни въшки от род Браула. Нападат се предимно по-слабите семейства със занемарени гнезда, а от тях въшките преминават и в останалите семейства. Пчелните въшки са безкрили насекоми с овално, червеникавобронзово и силно окосмено тяло, дълго 1,5 и широко 1 мм. Движат се с 3 чифта крачка. Хранят се с част от храната на пчелите кърмачки и майката ( сътрапезници ). Женските въшки снсят яйцата си по восъчните капачета на медовите килийки, по отпадъците на дъното на кошера или в самите килийки. След излюпването си белезникавите им ларви се движат от вътрешната страна на капачетата и се хранят с мед и прашец. В края на ходовете след определено развитие те какавидират и след около 20 дни ( в зависимост от температурата ) се излюпват въшките, които се прехвърлят върху пчелите и майката - по гърба им или на границата между главата и гърдичките. Като дразнят с крачката си кърмачките или майката, въшките ги принуждават да изпущат през хоботчето си част от храната ( млечицето ), която те изсмукват веднага. Най-голям брой въшки се заселват по майката ( от нея получават най-много храна ! ). От този голям брой въшки ( 10 до 20 ) майката става мъчно подвижна и намалява яйцеснасянето. И опаразитените кърмачки работят по-лошо, я вероятни живеят и по-кратко. Поради това въшливото пчелно семейство постепенно отслабва и е предразположено към други заболявания. Въшките преминават от една пчела на друга, а в здравите семейства попадат при налитане на пчели и търтеи от опаразитените семейства, при роене, както и с новодоставени майки. Признаците на браулозата не са характерни, освен с наличието на самите въшки по пчелите и майката. Опаразитяването е най-силно през есентта и пролетта и намалява през лятото. Мерките за борба трябва да се насочват към унищожаване едновременно на яйцата и ларвите ( по питите ) и на възрастните въшки - по пчелите и майката. Преимагиналните форми ( яйца и ларви ) се премахват чрез опушване на питите през есента със серовъглерод или формалин-калиев перманганат, а през пролетта - чрез разпечатване на площите със стар мед и изгаряне ( претопяване ) на капачетата ( след обиране на меда от пчелите от тях ). Подморът по дъното на кошерите трябва редовно да се събира и унищожава. Поначало това са най-добрите профилактични мерки против браулозата. Възрасните паразити ( въшките ) се убиват чрез подпушване на пчелите с камфорови, тимолови изпарения и други разрешени за тази цел ветеринаромедицински препарати, както и третиране с акарицидни препарати. Под влияние на акарицидните препарати въшките падат върху предварително застланото с хартия дъно, с която се изваждат и изгарят. Третиранията се повтарят през 7-10 дни. Камфорът и тимолът се завиват в парче марля и се поставят на дъното на кошера.

Източник: pchela-1902.dir.bg

Септицемия

Заразна болест с условен характер по пчелите, предизвикана от Bact. (Pseudomonas) apisepticum и благоприятствана от овлажняване на гнездото. Този причинител е условно болестотворен и широко разпространен в природата микроб- по влажни, гниещи органични материали, в застояли води и др., откъдето пчелите го принасят заедно с водата, а вероятно и с крачката си. Не по всяко време обаче и не във всеки кошер, донесените бактерии предизвикват септицемия. Необходими са условия, които, от една страна, благоприятстват неговото проникване и размножаване в организма на пчелите, а от друга, снижават естествените му защитни сили. Такова важно условие е влажността на въздуха в пчелното гнездо. Затова септицемията се проявява през влажни сезони, късно през есента, през зимата и рано през пролетта, в кошери, които натичат, или в пчелини, разположени във влажни, сенчести места край големи водни площи.

Боледуват също семейства с големи площи незапечатани зимни запаси. Бактериите проникват в организма на пчелите през отворите на трахеите заедно с вдишвания влажен въздух. От там те преминават в хемолимфата и бързо се размножават в огромни количества, поради което тя става млечнобелезникава. Признаците на септицемията са доста характерни: пчелите са неспокойни, а след ден-два стават лениви, неподвижни, като застинали. При откъсване на главата на болна пчела, от раничката се показва млечно-белезникава капчица, хемолимфа (при здравите пчели тя е безцветна, бистра). Труповете бързо се разчленяват: по дъното на кошера се откриват крачка, крилца, хитинови части, а не цели трупове. Мускулатурата в гърдичките бързо потъмнява, вместо да е светлооранжева. Най-ефективните предпазни мерки срещу появата на септицемия са слънчевите пчелини, сухите и проветриви гнезда, запечатаните и качествени медови запаси, здравите ненатичащи кошери, избягването на ниски, влажни и сенчести места за устройване на пчелини и пр. Не са известни средства за лекуване. Това не е и необходимо, ако при проявена вече септицемия се хигиенизират гнездата и се замени прокисналият захарен сироп или манов мед. Болестта не се пренася върху други семейства, чиито условия на живот и хранене са добри, а жилището им е хигиенично и сухо. След хигиенизиране на гнездото на болните семейства, може да се дава 2-3-кратно лечебен сироп с някой антибиотик с по-широк спектър на действие и по-специално- към Грам-негативните.

Източник: Пчеларска Енциклопедия

Амебоза

Паразитна болест на възрастните пчели, която обикновено се проявява заедно с нозематозата предимно в по-северните страни. Предизвиква се от едноклетъчният паразит , който при неблагоприятни условия за живот и хранене преминава в по-трайна форма - овална или закръглена циста. Пчелите се заразяват при поглъщане на амебни цисти, попаднали в меда или водата им. В средния дял на червото от тях излизат самите амеби, които преминават в малпигиевите съдове. Там те се намножават и разрушават епителните им клетки. Поради това се нарушава функцията на съдовете - не могат да изхвърлят отпадъчните вещества от хемолимфата, които действуват вредно на организма. Амебозата протича бавно и се проявява клинично от края на зимата до юни-юли. Благоприятствува се от същите спомагащи условия и признаците й са както на нозематозата. При аутопсия на болните пчели обаче малпигиевите съдове изглеждат удебелени и стъкловидни. Размножилите се там амеби се превръщат в цисти, които попадат с урината в задния дял на червото и се изхвърлят с изпражненията. При невъзможност за облитане болните пчели изхвърлят изпражненията си в кошера ( диария ). По такъв начин се заразяват други пчели. Разпространяването на заразата в други семейства и мерките за борба са както при нозематозата.

Източник: pchela-1902.dir.bg

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375