Влага
Bulgarian English Russian
Влагата, а не студът погубва пчелите
Рейтинг
УжаснаОтлична 

През зимата пчелното семейство консумира около 8-10 кг мед, като отделя около 10 л вода. Ако въздухът в кошера не се обновява, което се случва при лоша вентилация, то той се пренасища с влага, която осяда по стените и питите. Когато в кошера е влажно, кълбото изстива по-бързо, отколкото при сух мразовит въздух. Влажният въздух е добър проводник на топлината. За да запълнят загубите на топлина, пчелите изразходват много сили и храна. Но това не е всичко. Медът притежава свойството да поглъща вода от въздуха. От влагата плесенясват питите, размеква се и вкисва пергата. Употребата на недоброкачествена, развалена храна от пчелите води до разстройства на храносмилателната система, нарушаване на процесите на обмяната, изтощаване на организма, падане на защитните сили. Пчелите започват да боледуват, много от тях загиват. Установено е, че при влажност в кошера от 97 % продължителността на живота на пчелите намалява с една трета. Дори останалите живи индивиди през пролетта бързо загиват. Лошо презимувалото семейства едва след смяната на поколенията може да се върне малко или много към нормалното си състояние и в най-добрия случай да осигури само себе си с храна.

Медоносните пчели, както е известно, създават и поддържат в жилището си необходимата им жизнена среда. През лятото, ако влажността на въздуха в кошера стане висока, пчелите я намаляват с помощта на вентилацията, а при недостатъчна влага – напротив, донасят в гнездото вода. Но зимата, когато те се намират в състояние на покой, грижата за вентилацията трябва да поеме пчеларят. За да не се пренасища с влага въздуха в кошера, се отварят по цялата ширина горната и долната прелки. Но и това понякога се оказва недостатъчно. Освен това, въздухът трябва да преминава през горната изолация на тавана, което е най-добре да бъде направено от леки порести материали – мъх, слама, поролон. Поради това плътното завиване на кошера отгоре и от страни с дебели възглавници е недопустимо. Той трябва да диша. Колкото е по-дебела изолацията, толкова по-влажно е в гнездото. Таванът на многокорпусния кошер има отверстие. То е напълно достатъчно за отстраняването на влажния въздух. Но през зимата не е лошо таванът да се замени с пласт от рехав плат. През втората половина на зимата пчелите, преминали в горния корпус, понякога затварят с телата си отверстието на тавана.

Вентилацията се влошава. Когато се използва платно, то се подгъва от задната страна на 10-20 мм напреки на всички рамки. Никакво странично отопляване не бива да се използва. То задържа влагата, става влажно и не само че не топли, но и става източник на студ и влага и носи повече вреда, отколкото зимуването без никаква изолация. В кошера ще бъде сухо, ако под гнездото се постави празен магазин. Свободното пространство, което с право се нарича въздушна възглавница, поема водните пари. Те осядат на дъното заедно с въглеродния газ. В хралупата, естественото жилище на дивите пчели, под зимното кълбо винаги има голямо, с нищо незаето пространство. Дълбоките гнезда на дивите пчели никога не са влажни. Те винаги са пълни със свеж въздух. Oт в. "Пчела и кошер" Взето от Farmer.bg

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375