Факти за пчелите част 2
Bulgarian English Russian
Факти за пчелите част 2
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18°С, а най-кратко при 35-36°С. Интервалът е от 21 до 134 часа, при което температурата е от решаващо значение. Младите пчелни майки може да издържат на глад до 17 часа след излюпването им. Пчелите умират при температура по-ниска от 8°С и по-висока от 40°С.За да преодолее разстояние от 1 километър на пчелата са необходими от 2 до 40 мгр мед. Това зависи от товара, който носи пчелата и от насрещния вятър. За да пренесе един литър вода в кошера пчелата трябва да извърши от 17 000 до 20 000 полета.

Медовата гушка на пчелата побира около 84 мгр нектар. Младите пчели извършват очистителното облитане от 6 до 9 дни след излюпването им. Тогава те разпознават и кошера си. Когато при определени условия теглото на изпражненията им достигне 20-25% от собственото им тегло, те могат да се облетят и на 3-дневна възраст. Пчелите различават добре само жълтия, белия и синия цвят. Затова пък очите им възприемат ултравиолетовите лъчи, които са невидими за човешкото око. Пчелите не повреждат кората на узряващите плодове. Те смучат сладък сок от плодовете само когато кората им е повредена от оси, мравки, стършели и други насекоми. Пчелите са използвани за доказване на мнима смърт при човека. Те не жилят мъртвите, но ако бъдат принудени след ужилването по трупа (при истинска смърт) не се наблюдава кожна реакция - зачервяване или оток.

Ориентацията на пчелите извън кошера не е неограничена. Колкото са по-възрастни, толкова по-голямо е разстоянието, от което могат да се завърнат в кошера. Но при разстояние от 4-4,5 км те загубват ориентация. Пчелите на 5-дневна възраст губят ориентация още при 100-метрово разстояние. Пчелите не създават мед, те всъщност извличат нектар от растенията. Медът който ядем всъщност е нектар, който пчелите многократно са събирали и дехидратирали. Средностатистическият американец консумира около 0.500 кг. мед на година. През целият си живот медът, който пчелите работнички произвеждат е само 1/12 от чаена лъжичка. За да произведат 0.500 кг. мед пчелните работнички изминават над 90 000 километра и посещават два милиона цветчета. В една обиколка за събиране на прашец, пчелата работничка посещава между 50 и 100 цветчета, тя се връща в кошера след обиколката само ако е събрала повече от половината на собственото си тегло прашец и нектар. Продуктивното пчелно семейство може да набави запас от около 1кг. мед на ден. Само около 16 кг. мед са достатъчни на една малка пчелна колония, за да се погрижи за себе си през зимата. Теоретически енергията която се съдържа в 29 грама мед може да осигури на една пчела достатъчно енергия, за да обиколи земното кълбо.

Най - големият производител на пчелен мед в света е Китай. В Китай се произвеждат повече от 140 000 метрични тона мед. Пчелите не са бързи летци, докато техните криле правят 11 000 маха в минута, тяхната скорост на летене е средно 24 километра в час. Пчелите възприемат различни звуци, но не понасят звука, издаван от косата на косача и затова го нападат. На жилото на пчелата са разположени 10 обърнати назад зъбчета. Затова, когато жили човек или друго животно тя не може да измъкне жилото си. То се изтръгва и тя умира. При майката жилото има само три зъбчета. Затова тя може да жили неколкократно. От излюпването й до момента, когато пчелите престават да я хранят, теглото на ларвата за пчела работничка се увеличава 1364 пъти, това на ларвата за майка - 2727 пъти, а на търтея - 3272 пъти.

При облачно време пчелите пак се ориентират по слънцето. Техните сложни очи имат способност да възприемат т.нар. поляризирана светлина, която човешкото око не може да различи. Затова и в облачните дни те се ориентират по посоката на светлинния източник. Породите пчели, живеещи на север, оставят въздушна междина под капачетата на запечатания мед. Ако те са пълни до горе, при температурна промяна капачетата може да се разрушат и медът да изтече. Едно хранене на пчелната майка продължава две и половина минути. Нахранената майка може да снесе от 150 до 200 яйца, след което трябва да бъде отново нахранена. Интервалите не са еднакви, но когато пожелае храна, младите пчели и я осигуряват.

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375