СРАВНИТЕЛНИ ТАБЛИЦИ
Bulgarian English Russian
СРАВНИТЕЛНИ ТАБЛИЦИ
Рейтинг
УжаснаОтлична 

СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА ЗА СЪСТАВА НА ЧЕТИРИТЕ ПЧЕЛНИ ПРОДУКТА

 

ЗАБЕЛЕЖКА: 1. Водата е важна съставна част на човешкото тяло, тя влиза в състава на всяка жива клетка. Организмът на възрастния човек съдържа 65% вода. Това е основната среда, в която протичат всички обменни процеси, стоящи в основата на живота. Водата е необходима за разтваряне на хранителните вещества, за отделяне от организма на ненужните продукти на обмяната, за регулиране на телесната температура. 2. Прости захари: – Глюкозата (гроздова захар) е основния монозахарид, до който се разграждат всички полизахариди в храносмилателния тракт. В пчелния мед достига до 37%. Усвоява се от организма най-бързо от всички въглехидрати и е необходима за функциите на мозъка, мускулите и сърцето, за синтез на гликоген. Поради бързото си усвояване, тя е особено необходима в случаите, когато организмът се нуждае от енергия при голямо физическо натоварване. – Фруктозата (плодова захар) е монозахарид, който се усвоява по-бавно, не се задържа в кръвта, черният дроб по-лесно го превръща в гликоген. Преминаването на фруктозата през клетъчната мембрана не е свързано с наличието на хормона инсулин, което е особено важно при лечение на диабетно болни. Особено важно нейно качество е, че тя в незначителна степен се превръща в мазнини. Три пъти по-сладка е от глюкозата и два пъти по-сладка от захарозата, поради което може да се използва в по-малки количества и така да се понижи общият прием на захари. С тези си качества тя е най-добрият монозахарид на зрялата възраст и при умствен труд. В пчелния мед достига до 42%. 3. Захарозата (цвеклова захар) е най-често използвания дизахарид за подслаждане на хранителните продукти. В тънките черва много бързо се разгражда до глюкоза и фруктоза. Приетите излишни количества захароза не само се превръщат в мазнини, но стимулират натрупването на приетите от организма мазнини като резервни. Прехранването със захароза води до нарушаване обмена на холестерола, като се стимулира неговата синтеза и нивото му в кръвта остава трайно високо. Затова се препоръчва консумацията да се сведе до нужния минимум, особено при хора занимаващи се с умствен труд и неспортуващи редовно. Захарозата рядко води до затлъстяване при децата, защото те растат и имат голяма нужда от енергия, но отрано трябва да им изградим хранителни навици и да ги научим, че бонбоните, шоколадът и вафлите не са храна за ежедневна консумация, а може да се използват по изключение, само при спортни и туристически мероприятия.

 

СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА МИНЕРАЛНИ ВЕЩЕСТВА В ЧЕТИРИТЕ ПЧЕЛНИ ПРОДУКТА

ЗАБЕЛЕЖКА: Минералните вещества изграждат скелета и вземат участие в ензимните реакции и в редица физиологични процеси. Човешкото тяло съдържа 5,5 kg минерални вещества: 43% калций (Ca), 29% фосфор (P), 10% калий (K), 4,5% натрий (Na), 0,5% магнезий (Mg) и т.н. наименованията на макроелементите са с удебелен шрифт.4. Белтъчините са сложни органични съединения, в състава на които влизат въглерод, кислород, водород, сяра и азот. Постъпвайки в организма с храната, белтъчините се разграждат в храносмилателния тракт на по-прости вещества – аминокиселини, които се всмукват в кръвта чрез тънките черва и се разнасят из целия организъм. Едни от аминокиселините са незаменими, които организмът не може да синтезира, а други са заменими, организмът може да ги синтезира, като използва незаменимите. Белтъчините влизат в състава на всяка клетка и са пластичен материал, необходим за изграждането на нови тъкани. Те участват в състава на ензимите, без които клетките не могат да функционират. Изграждат хормоните и другите биологично активни вещества. При нужда те се разграждат и дават енергия, от 1 грам белтъчини се отделят 17 kJ (4,1 kcal). Половината от сухата ни телесна маса, в това число по-голямата част от мускулите, кожата, имунната ни система е изградена от белтъчини. Те, след водата, са най-разпространени в нашето тяло. 5. Мазнините, наричани още липиди, са сложни органични вещества, които организмът използва като източник на енергия и в качеството им на пластичен материал. Те подобряват вкусовите качества на храната и създават чувство на ситост. В храносмилателните органи се разграждат на глицерин и на висши мастни киселини, от които организмът синтезира собствени мазнини. Един грам мазнини при разграждането си освобождава средно 37,7 kJ (9 kcal). 6. Функциите на флавоноидите. Защита на клетъчните структури - повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като антиоксиданти; подпомагане действието на витамин С; контрол на възпалителните процеси - предотвратяване на прекомерното възпаление; антибиотично действие - в някои случаи флавоноидите могат да действат директно като антибиотици като възпират функционирането на микроорганизми като вируси или бактерии.

 

СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА ВИТАМИНИ В ЧЕТИРИТЕ ПЧЕЛНИ ПРОДУКТА

ЗАБЕЛЕЖКА: Витамините са специфични органични, жизнено необходими за човека вещества. Те оказват действие върху редица жизнени процеси: растеж, развитие обмяна на веществата и физиологичното състояние на организма.Освен това те повишават имунната устойчивост, стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб, жлезите с вътрешна секреция, повлияват възбудните и задръжните процеси в централната нервна система и др. Необходими са за правилното усвояване на основните хранителни вещества и химичната активност на ензимите.

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375