Ще се дават субсидии само за едногодишни медоносни култури, лавандулата се изключва
Bulgarian English Russian
Ще се дават субсидии само за едногодишни медоносни култури, лавандулата се изключва
Рейтинг
УжаснаОтлична 

България ще внесе в Брюксел нотификация за разширяване на помощта за агроекология и климат

В първото искане за промяна на новата програма за развитие на селските райони (нотификация) България предлага по мярка "Агроекология и климат" да бъдат подпомагани земеделски производители, които отглеждат медоносни растения. Това съобщи шефът на дирекция "Развитие на селските райони" в министерството на земеделието Антон Аспарухов по време на семинар, организиран в рамките на изложението БАТА АГРО. Идеята е фермери и пчелари да си взаимодействат, така че в близост до кошерите да има достатъчно паша.

Основното изискване е растенията да са едногодишни. Тук влизат слънчогледът, рапицата, бобовите култури, чиито цветове също са медоносни, обясниха експерти.

Няма да се подпомагат трайни насаждения като лавандула например.

Субсидията ще се дава на земеделски производител, който има договор с пчелар. Според европейските директиви годишното подпомагане се осигурява за хектар насаждение, като размерите се определят от броя на пчелните семейства, за които е сключен договорът.

Самият размер на субсидията ще бъде определен със съответните наредби, след като Европейската комисия одобри българското предложение. На този етап министерството на земеделието е подготвило проекта за нотификация и го е представило на комитета за наблюдение на програмата. Едва след одобрението то Брюксел промените ще влязат в сила. С първата нотификация България се предлага промяна и в тематичната подпрограма за малки стопанства със стандартен производствен обем от 6 хил. до 8 хил. евро, които кандидатстват по подмерките 4,1 и 4,2. При първия вариант на програмата от тази подпрограма животновъдите бяха отрязани. Искането на България е и малките животновъдни стопанства да могат да кандидатстват за този модернизация и за преработка на продукцията. Двете предложения в първата нотификация ще бъдат разисквани с Брюксел поне три месеца. Затова и промените ще влязат в сила от 2016 или 2017 г.

Източник: Фармер.бг

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375