Подхранване на пчелните семейства
Bulgarian English Russian
Подхранване на пчелните семейства
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Има два вида подхранване - за попълване на запасите и подбудително. Попълване на запасите. През първата половина на пролетта, когато пчелните семейства са зазимени с недостатъчно мед, се налага да се попълват запасите им. По това време за всяко семейство трябва да има най-малко 5 -6кг мед. Ако запасите спаднат под минимум, задържа се развитието на семейството и се налага подхранване за попълване на запасите. Потребностите от храна през пролетта пчелните семейства задоволяват както от хранителни запаси кошера, така и от приноса на пресен нектар и цветен прашец отвън. От много голямо значение е пчелините да се поставят в местности, където от най-ранна пролет има цъфтеж на медоносна растителност. При променливо и неблагоприятно време, каквото често е пролетта у нас, те не могат редовно да излизат за храна. В такива случаи майките ограничават яйцеснасянето и семейството изостава в развитието си. Като се има предвид това, на пчелните семейства трябва допълнително да се дават пити с мед или да се подхранват със захарен или с меден сироп. Подхранване с мед или с прашец.Запасните пити с мед или с прашец, се поставят в стая за затопляне.

Подготвените пити за подхранване се поставят до крайните пити с пило. За да не се охлади семейството, излишните празни пити се изземват, като пчелите от тях се смитат обратно в кошера. Подхранване със сироп. Сиропът може да бъде меден или захарен. Приготвя се , като към 1кг мед се прибавя 200гр. вода и се загрява на водна баня с температура не повече от 50 - 60С до втечняване.Когато няма мед се приготвя от захар и вода в съотношение 2:1 или 1:1. Захарния сироп се приготвя с чиста вода. Оставя се да изстине до температура 30С и се налива в предварително поставени хранилки. Те биват външни, вътрешни и горни в зависимост от мястото, където се поставят. Външната хранилка. Има това предимство, че се поставя на входа, като се пълни, без да се отваря кошера. Рамковата хранилка.Изработена е от дъски под формата на плодникова или магазинна рамка до преградна дъска, отвътре е издълбана. За да не потъват пчелите при вземането на сиропа, в нея се поставя поплавък - тънка летвичка. Хранилката се поставя в края на гнездото и след като се напълни със сироп, покрива се с покривното платно или с дъсчиците. Ламаринената (пластмасова) хранилка. Е кутия, разделена с преграда с прорези на две отделения. Сиропът се налива в едното отделение и по прорезите преминават в другото, където пчелите имат достъп. Хранилката се поставя във възглавницата над гнездото срещу съответния отвор на покривните дъсчици. Това позволява хранилката да се зарежда, без да се безпокоят пчелите и да изстива в гнездото. Захарния сироп може да се дава на пчелите и в изградени пити, пълни със захарен сироп. Напълнени и отцедени , питите се пренасят с преносимо сандъче в гнездото до пилото. Подбудително подхранване.. Извършва се с цел да се стимулира яйценосната дейност на пчелната майка. В резултат на това се увеличават снесените яйца, а оттам пилото и младите пчели. Пролетно подбудително подхранване. Това подхранване може да се извърши 45 - 60 дни преди главната паша. То дава добри резултати само когато гнездата са стеснени и затоплени, а в тях има най-малко 5кг доброкачествен мед и свободни килийки за снасяне.

Подхранва се със захарен сироп или чрез разпечатване на нови участъци около пилото. Захарния сироп се приготвя в началото на подхранването в съотношение 1:1, към средата 1,5:1 и в края 2:1. Сиропът се дава топъл във вътрешните горни хранилки до 0,300кг през ден. Есенно подбудително подхранване Извършва се от средата на август до края на септември с цел да се създаде в семейството илюзия за слаб приток на нектар. При преработване на сиропа пчелите кърмачки хранят по-усилено майката и тя снася по-интензивно. Най-добрата подбудителна храна за пчелите през есента си остава медът. От разпечатаните маломедни пити се дава захарен сироп в съотношение 1:2 . Пчелите се подхранват през ден с по 0,300кг сироп. Към захарният сироп може да се прибавя и белтъчно-витаминна храна. През студените есенни или пролетни дни пчелите може да се подхранват с полутвърда храна"подбуда" или с приготвена кърмова маса - 3 - 4 части пудра захар и една част течен мед. Подхранване с белтъчно-витаминна храна. Извършва се през пролетния период, когато в гнездото няма достатъчно количество прашец. Използуват се храни, богати с белтъчини и витамини - хлебна мая(10%) в захарен сироп, като маята се загрява до кипване; извара(10%) в захарен сироп; прясно отсметанено мляко(след като се свари) с равно количество захар и др. Тези храни се дават в малки количества, защото се развалят бързо и предизвикват диария у пчелите. Взето от zooferma.com

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375