Лекция на Председателя на ПСБ д-р Пламен Димитров
Bulgarian English Russian
Лекция на д-р Пламен Димитров
Рейтинг
УжаснаОтлична 

plamen1
На 07.11.2018 година 18:00 часа, Лекция на Председателя на Пчеларско сдружение Бургас д-р Пламен Димитров.
Тема на Лекцията: Професионално (комерсиално) пчеларство САЩ, споделен опит.

Истинските пчелари са или наследствени такива, или хора, хронично, неизлечимо болни на тема „пчеларство“. Д-р Пламен Димитров отговаря напълно и на двата показателя. Той е на 39г., от Карнобат, ветеринарен лекар по професия и пчелар по душа.

plamen2  

Повече от половината си съзнателен живот Пламен Димитров отделя на любовта си към пчелите: от малък „закърмен“ с пчеларство Пламен расте в семейство на пчелари, увлича се по историите на роднини, които по „онези“ времена добиват пчелно мляко и прашец и произвеждат майки в Либия.

Книгата «Практическо пчеларство» е настолна в юношеските му години, когато през лятото на 95г. петте, наследени от дядо му кошера, увеличава до 16 броя и добива от тях 40 тенекии мед почти (63 кг./кошер), собствен рекорд, който не е подобрявал и до сега. Може би късмет на начинаещия, а може би знак, че това е правилния път за него.

Уверен в своето начинание Пламен първоначално завършва Ветеринарния техникум, а в последствие и Тракийския университет в Стара Загора.

Повратна точка в живота му е намерението да замине на бригада в чужбина, но вместо да практикува ветеринарната професия в свинеферма във Финландия решава да работи като пчелар в САЩ. Озовава се в една от най- модерните пчеларски ферми в Уисконсин, където черпи професионален опит от американското комерсиално пчеларство.

plamen3

В селцето Сауквил прекарва пет от „най-пълноценните“ по неговите думи месеца в пчеларската си практика.

plamen4

Там овладява и палетната система на пчеларстване. Във фермата, притежаваща 2500 кошера се запознава с целия цикъл: от пролетното развитие на пчелните семейства до добиването на меда, а в месеците когато не практикува на пчелина, работи в дърводелната.

По-късно с друг пчелар от щата Мейн, заминават заедно за Флорида с 1000 пчелни семейства.


plamen5

Пътуват с пчелите с цел оползотворяване на пашата от портокали през месец мартplamen6Паралелно се случва и „апогеят“, който Пламен очаква, а именно отглеждането на 3000 майки, чрез пренасяне на ларви и произвеждане на маточници от 2 изкуствено осеменени майки.

plamen7

Извървявайки дългия път от с. Ведрово, щатите Уисконсин и Флорида, д-р Пламен Димитров завършва курс за изкуствено осеменяване в Полша и се завръща в България през пролетта на 2003. Зареден със знания и богати практически умения закупува стара овцеферма в с. Вълчин, която превръща в своя пчеларска ферма.

plamen10


              Всичките му кошери са с палетна основа ( „know-how от САЩ), тип „Фарар“ 8 и 10 рамкови.plamen8

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375