От пчеларството може да се живее добре
Bulgarian English Russian
От пчеларството може да се живее добре
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Мустафа Ариф е на 39 години, от 1996 г. е собственик на пчелин със 180 кошера в с. Билка. Д-р Галина Петрова, гл. директор на ГД "АР" в ОД"Земеделие" в Бургас споделя, че при номинирането на отделните животновъди целта на Експертния съвет по животновъдство е не само да се поощри старанието на животновъда, но и да се популяризира натрупаният личен опит, знания и умения на фермера. И не на последно място да се акцентира на най-добрите практики на най-можещите фермери Призът "Най-добър животновъд-пчелар" за 2013 г. на Експертния съвет по животновъдство не е първата награда за Мустафа Ариф. През 2013 г. той е номиниран и за "Пчелар номер 1 на България" за 2012 г. - номинацията и призът са на в. "Пчела и кошер". Двете авторитетни награди в две поредни години категорично доказват, че когато човек работи с желание и си поставя високи цели в своята дейност, не остава незабелязан. За упорития труд и професионализма си Мустафа получава поредното признание на национално ниво. За никого не е новина, че годините, в които живеем, са много трудни. А когато разчиташ хобитото ти да стане твой бизнес и да те изхранва, ситуацията е още по-рискова. И тъй като парите никога не стигат, трябва да си много упорит, за да събереш кураж и по време на криза да заложиш единствено и само на пчеларството Самият Мустафа Ариф признава, че кризата е неговата стихия. Младият мъж не e наследил опита и знанията си в пчеларството от своето семейство, но вече три поколения в момента са зад гърба му - разчитат на него, работят заедно и си помагат.

С подкрепата на цялото си семейство Мустафа добива големи количества цветен прашец, създава собствени майки в нуклеуси. Разполага и с необходимия инвентар - машина за разфасоване на мед. Мустафа не е израснал край кошерите, но пчеларството става голямата му любов През 1995 г. споделя живота си с Айше Ариф, неговата съпруга, с която започват да развиват пчеларство с няколко стари кошера. Това са едни от най-тежките години не само за младото семейство, но и за цялата държава. Айше доказва чувствата си и ги засвидетелства с действия, като продава сватбения си чеиз и с парите купуват нови кошери. Започват дни на упорит труд и учене, денонощна работа, за да се издържа семейството, което вече е тричленно. Мустафа Ариф е самоук пчелар.За да се справя с проблемите, които среща в дейността си на пчелар, му помагат специализираните вестници за пчеларство, книгите и литературата по пчеларство. Така постепенно той натрупва знания, които успешно прилага и в практиката. В работата си с пчелите Мустафа е педант - всичко прави с голямо усърдие и внимание. Всяко едно пчелно семейство, всяка една пита се преглеждат с много вещина и любов. По възможно най-трудния път пчеларството става за Мустафа и семейството му поминък С всяка изминала година семейството, ръководено от Мустафа, натрупва все повече и повече опит и така през 2007 г. кошерите вече стават 100 на брой. Но тази година за пчеларите е лоша - невиждана суша, високи температури и... никакъв мед. Затова семейството се решава на трудна и тежка стъпка - да започне да практикува подвижно пчеларство. Точно тогава се ражда и второто дете на младото семейство. И верен на принципа, че без разумен и премерен риск няма успех, през 2008 и 2009 г. Мустафа кандидатства по мерките по Националната програма по пчеларство 2008-2010 и благодарение на това успява да купи 120 нови кошери, с които подменя старите. В момента Мустафа има два пчелина със 180 кошера разположени на разстояние 2 км един от друг, върху земя с учредено право на ползване в горски фонд, в полупланински район с изобилна ранна паша. Притежава още 70 кошера за добив на прашец. Пчелините са разположени в район с изобилие на цъфтяща медоносна растителност.

Семейството е засадило над 10 000 медоносни растения: липа, акация, аморфа. Пчелите в района вече събират и носят нектар и цветен прашец от тези дръвчета. През годините купува последователно ремарке, каравана и ново ремарке, специално пригодено за преместване на кошери. Подвижното пчеларство изисква голяма ангажираност и е много трудоемко. Но за големите грижи и всеотдайност на Мустафа то се отплаща по-късно с добра реколта. По време на трите месеца на подвижно пчеларство - от май до август, семейството живее в караваната. Всички пчелни кошери са Дадан блат и имат необходимите приспособления за превозване на подвижна паша. Мустафа не подхранва със захар. Още от есента оставя достатъчно пити с мед в семейството. Не използва друга храна в пчелина, но пък е спокоен, защото няма болести по пчелите, няма допълнително влагане на средства за подхранване. • Разполага с най -модерна техника: центрофуга и сушилня за цветен прашец. Готовата продукция реализира в семейното магазинче, което е в къщата, а тя е на главен път, откъдето минават много хора. Може да се каже, че директната продажба на мед е силно застъпена. А останалата част реализира на едро.

Източник: Български Фермер

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375