Пчеларството в Италия
Bulgarian English Russian
Пчеларството в Италия
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Мекият средиземноморски климат на Италия предразполага към занятия с пчеларство. Благодарение на не дългите зими, сезонът започва през април, и пчелите при отсъствие на периоди без медосбор могат да събират нектар до края на лятото. Основните медоноси: бяла акация, липа, кестен, глухарче, слънчоглед, ливадно и планинско разнотравие. Не може да се каже, че местния мед е по – добър или по – лош от руския: в Италия както и в другите страни, медът с добро качество може да се купи от пчелари, а не от супермаркета. Медът се продава в специализираните магазини при пчеларската асоциация. На всеки буркан според новия стандарт указват срокът на годност, названието на меда и сведения за пчеларя, за да може в случай на недоброкачественост на продукцията да се предявят претенции. По цена той също не отстъпва на европейския, тъй като проблемът на пчеларите е един и същ – те дават меда на прекупвачи по достатъчно ниска цена. В Италия действат общодържавни и регионални закони, които защитават правата на пчеларите. Всеки стопанин на пчелина членува в пчеларска асоциация, разделена на регионални филиали. Преди всичко това е изгодно при реализацията на меда и купуването на инвентар.

В магазините на асоциацията може да се купят буркани за мед, козметика на основата на пчелни продукти и др. Освен това, някои пчелари – професионалисти са си създали собствени крупни магазини, в които продават кошери, рамки, пчеларски центрофуги, пчеларски костюми и т.н. В асоциацията така също обучават начинаещи, помагат на пчеларите – практици. Членуването в нея става със заплащане, но съществуват привилегии за тези, които са завършили курсове или провеждат изследователска работа. Към такава работа, като правило сезонна, привличат много пчелари – практици. Главно това е апробация на нови лекарствени препарати за пчели, която щателно се изпълнява съвместно с изследователските центрове и разработващите фирми. Обикновено подобни изисквания добре се заплащат. Учените – пчелари в Италия много често имат свои пчелини, на които държат от 5 до 500 семейства. Що се касае до болестите на пчелите, то основната от тях е вароатозата, много по – малко проблеми създават бактериалните заболявания. За борба с вароатозата използват оксалова киселина и различни препарати във вид на лентички и таблетки.

Против европейския и америаканския гнилци не използват антибиотици, тъй като органите на здравоопазването в Италия много строго следят. Пчеларите смятат, че в дадения случай по – добре е да се изгори семейството. Практически повсеместно се използват кошери от системата Дадан-Блат с магазинни надставки. Корпусите са оборудвани с мрежесто дъно и подвижен улей за регистрация на падналите кърлежи вароа. В Италия развъждат пчели Apis mellifera ligustica или техен хибрид с A.m. carnica. Те са достатъчно миролюбиви и затова понякога пчеларите забравят да вземат на пчелина пушалката. Някои пчелари – любители запълват пушалката с хартия или с картон. Такъв материал бързо прогаря, но благодарение на това, че пчелите не са злобливи, може да се мине и с такъв като него. Отбелязват майките почти всички пчелари при помощта на обикновени маркери на водна основа. В качеството на противороеви мероприятия унищожават роевите маточници. Някои студенти и аспиранти си заработват допълнителни доходи, като продават събрани от тях роеве на следващата година. Цените на кошери, семейства и пакети с пчели съответстват на руските, но в един пакет трябва да се намират не по – малко от шест пити. Що се касае подхранването, стопаните на пчелините се стараят да си купуват чрез асоциацията, и да не ги правят сами. Самостоятелно приготвеното подхранване, още повече от недоброкачествен мед, може да доведе до заболявания или да усложни зимуването на пчелите. Канди във вакуумни опаковки с тегло по 2,5 кг произвеждат специализираните фабрики. В неговия състав само вода (17%) и захарна пудра. В зимата пчелите влизат късно – в края на ноември, но при благоприятни климатични условия по време на нея, те могат да се облетят. Като резултат кълбото се образува рехаво, а семействата само 2 – 3 месеца се намират в състояние на зимуване. Италианските пчелари никога не са слушали за зимовници.

Те предполагат, че да се затварят пчели в помещение – това е издевателство над тях. В течение на зимата провеждат преглеждане и подхранване на семействата, което е недопустимо в северните страни. Независимо, че пчеларството в Италия е достатъчно развито, пчелните продукти тук се прилагат недостатъчно. Много малко пчелари събират прополис, малко се употрбява прашеца и още по – малко пергата (нея просто я няма в продажба). Производството на маточното млечице така също не е поставено на промишлена основа, макар, че има неголям брой пчелари, които си заработват добри пари благодарение на този продукт. И в пълно недоумение въведе италианските колеги моят стремеж да събера пчелен подмор за настойка. С апитерапия в страната почти не се занимават практически. Разбира се, може много да се говори за положителните и отрицателните страни на италианското пчеларство. И въпреки всичко това е много благодатен край за отглеждане на пчели, нещо за което способстват не само климатът и медоносната база, но и законодателството. Например, пчеларите могат за продължително време да оставят своите пчелини на полето с медоносите без охрана.

Източник: Сп. „Пчеловодство” 2010/8 Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375