Българският пчелар Тодор Итов...
Bulgarian English Russian
Българският пчелар Тодор Итов...
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Българският пчелар Тодор Итов се ползва с голямо уважение между своите колеги. Той се занимава с пчеларство от 30 – те години на миналия век. Воювал е против немските окупатори на територията на бивша Югославия и на Унгария. Неговият дом е разположен в покрайнините на София, където в двора е разположен пчелин с кошери, негова, собствена конструкция. Тoдор Итов с желание споделя с пчеларите своя богат опит. Преди около 10 години в българското списание „Пчеларство” се появи неговата неголяма статия „Как аз отглеждам пчелни майки”, която привлече вниманието на пчеларите. На мен ми хареса неговия метод, тъй като той е прост и създава условия за получаване на качествени майки, които не отстъпват на майките от самосмяна. Този метод подхожда за неголемите и средни по брой на кошерите пчелини (около 100 бр.), не изисква специално оборудване, освен разделителна решетка. От нея правят прегради за един или няколко кошера, което се определя от количеството на отглежданите майки. Методът на Тодор Итов се заключава в следното:

1. През ранна пролет се избира племенно семейство и навреме се подсилва, за да може към момента на появяването на търтеевото пило, то да бъде силно и целият кошер да е запълнен с пчели.

2. В най – топлата част на кошера се поставя глуха преграда, веднага до нея пита с храна за пчелите, а след това преградата от разделителната решетка. По такъв начин се получава изолатор за майката. Гнездото се оглежда, намира се майката и тя се пренася в този отсек. Трябва да се вземат всички мерки за да не може майката да го напусне, като използва долния или горния входни отвори на кошера.

3. След четири дни глухата преграда я премахват, питата с храната я преместват до стената на кошера. На освободилото се място (до разделителната решетка) поставят бъдещата пита за пчелните майки – това е леко нагрята, добра светло – кафява пита с неголеми хранителни запаси в горната част, която е предназначена за снасяне на яйца от майката. Записва се денят и часът на тази операция.

4. На следващия ден се проверява работата на майката. Ако в питата за яйца има такива, нея я преселват в нуклеус. Питата е подрязана на зиг – заг до мястото в което има яйца (тъй като има прекъсване в снасянето, яйцата ще бъдат по – големи). След това премахват преградата и преглеждат всички пити. Свищеви маточници на тях не трябва да има, тъй като пчелите през цялото време са чувствали присъствието на майката, но ако се намерят такива, трябва да се унищожат. Питата с бъдещите майки се пренася в центъра на гнездото, където има открито пило и млади пчели.

5. След три дни се проверява за началото на строеж на маточници и се прави бракуване на некачествените. Определя се очакваното количество бъдещи майки. Обикновено те са 10 – 15 бр.).

6. На 13 - я ден след като майката е започнала да снася яйца, започват да подготвя отводките., нуклеуси или безмайчини семейства, в които се планира да се пренесат маточниците.

7. На 14 – я ден всички готови маточници (освен един или два) се изрязват внимателно и се пренасят в подготвените пчелни семейства. Добре е да се намажат много леко с мед, а после да се монтират в отрано подготвените за целта места на питите. Достойнствата на метода на Тодор Итов се заключават в това, че майките се развиват от големи яйца, а това е важно условие за тяхното добро качество; личинките в маточниците, пчелите обикновено ги хранят както това става в роевите семейства или при тиха смяна, което се обяснява с прекъсване в храненето на пчелите – кърмачки: техните жлези започват да отделят маточно млечице в голямо количество; не се използват никакви восъчни или пластмасови килийки, няма го рискованото пренасяне на личинки; пчелите отглежат потомството на собствената си майка; семейството в което се отглеждат майки не се рои и ще участва активно в медосбора, вече с млада майка. Превод от сп. „Пчеловодство” 2005/N8

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375