Дивите пчели
Bulgarian English Russian
ДИВИТЕ ПЧЕЛИ
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Многобройните диви пчели могат да се открият в населените места, в интензивно и извън интензивно обработваните земеделски райони. Тяхното значение за всички култури, пасища, горите, тревната и храстовата растителност е много голямо. Те са превъзходни опрашители, допълващи опрашителната дейност на медоносните пчели и са неделима част от околната среда. Освен това, някои от тях се използват с успех като опрашители на парниковите зеленчукови растения. Лесно се отглеждат от пчеларите и не са чувствителни към акара Varroa destructor. Дивите пчели (семейство Bombus) са род от обществено живеещи пчели Apide. Тялото им достига на дължина до 3,5 см и е окосмено с дълги власинки. Оцветени са с рижи, черни и бели пояси по ширината на гърдите и коремчето им. Известни са около 300 вида диви пчели (земни, градински, каменни и др.), широко разпространени във всички континенти, от които в нашата страна са отбелязани повече от 40. Общо за всички тях, е че в зоните с умерен климат зимуват само младите оплодени майки, а през лятото те образуват семейства, които през есента умират (стари майки, търтеите и работничките). Много често в нашата страна дивите пчели се наричат “земни”.

Това е неправилно, защото някои от тези видове строят своите гнезда над земята - по повърхността й, в хралупи, постройки, в изкуствено направени къщички за птици и др. Броят на различните индивиди в семействата на дивите пчели е от няколко десетки до 1 000. при изкуствено отглеждане може да достигне 2 500. През пролетта в тях има една майка и пчели работнички, а с настъпването на лятото се излюпват още млади майки и търтеи. Активната дейност на презимувалите майки съвпада най-често с цъфтежа на върбите. Топлите слънчеви дни, отделеният нектар и прашец предизвикват активизиране на яйчниците им за 3-5 дни и те започват да оглеждат околността за места, където може да бъде изградено гнездо. За това използват хралупи на дървета, стари гнезда на катерици, птици, гризачи и постройки. Всеки отделен вид устройва своето гнездо под земята, на повърхността й, или над нея. Дивата пчела-майка първоначално строй една гнездова камерка с вътрешен обем от 3 до 5 куб. м. Отвътре я измазва с восък, като влага изолиращи материали, като пух, мъх, суха трева и други. Вътре в средата на камерката, на пода приготвя смес от няколко топчета цветен прашец и върху нея изгражда килийка. Там снася първите яйца (от 6 до 12). Запечатва килийката и плътно я притиска с тялото си. По този начин тя топли яйцата, които храни отгоре или отстрани. Така всичките ларви се развиват и хранят в една килийка. Със започването на какавидирането от изграденото пашкулче се образуват отделни нови стени. При изграждането на нова килийка, восъкът се остъргва от старите стени, защото той винаги е бил дефицитен материал за старите пчели. До входа на гнездото майката построява една килийка, в която съхранява запасите от нектар.

Восъчни жлези имат майката, работничките и търтеите. Те се намират отстрани на коремчетата им. Цикълът на развитие от яйца до възрастно насекомо варира от 16 до 24 и повече дни и е в зависимост от вида на дивите пчели, качеството на храната и температурата в гнездото. Първото поколение пчели-работнички майката отглежда сама. Тя събира храна от цъфтящите растения и топли килийката с тялото си. Като при температура на околната среда до 5 С, тя е в състояние, благодарение на добрата си терморегулация, да топли пилото до 25 С, а при външна температура 30 С – до 33 С. През хладните дни дивите пчели са в състояние да повишат температурата до 20 С. Тази тяхна студоустойчивост им дава предимство да бъдат едни от най-добрите ранни насекоми-опрашители. След появата на първите пчели-работнички в гнездото на дивите пчели и нарастването на броят им, майката престава да участва в отглеждането на потомството, а изпълнява единствената и основна функция да снася яйца. Успоредно с увеличения брой пчелни индивиди в гнездото започва да се поддържа постоянна температура от 30 до 33 С, с което се създават най-добрите условия за отглеждането на следващите поколения пчели. От в. Пчела и кошер Взето от Farmer.bg

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375