Каменно пило
Bulgarian English Russian
Каменно пило
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Каменно пило (Аспергилозата) Аспергилозата е заразно заболяване на пилото и пчелите, което се причинява от няколко вида плесенни гъбички от рода Aspergillus, от които най – голямо значение има
Aspergillus flavus. От тази плесен има множество щамове и тя е широко разпространена в природата – по бубите, дивите насекоми, топлокръвните животни и по хората. От нея особено много страдат птиците в зоологическите градини. Заразяването на ларвите става във всяка възраст чрез приемане на плесенните спори с нектара и пресния прашец (Смирнов, 1987). Спорите покълват в червото и мицела (той отделя токсини), обхваща тялото като го изсушава и то се сбръчква и втвърдява като бучка („каменно пило”).

Смъртта обикновено настъпва след 2 – 4 дни от заразяването. Поразеното пило е на островчета в близост до прашеца, в който също се развива мицел. Труповете на ларвите и на какавидите отначало имат жълтеникъв отенък, а след това се покриват с бяла, жълтозелена, кафява или черна плесен. В зависимост от нейния вид. Те не се изваждат лесно от килийките, понеже мицелът е полепнал и по стените им. Капачетата на запечатаните килийки обикновено са хлътнали, а някои са продрани, като плесента (плодните тела) излиза над тях. Спорите са на открито и лесно се разпръскват от вятъра из целия кошер – по пчелите, меда, прашеца, питите или навън. При попадане по слизестите ципи (очи, нос, трахея), те причиняват възпаление, а при вдишване може да предизвикат микотична пневмония. За това при съмнение за аспергилоза, пчеларят трябва при преглед на такива семейства (в тихо време и без тръскане на питите) да постави на устата и носа маска от навлажнена марля, а на очите предпазни очила. За по – точна диагноза трябва чрез ветеринарният специалист да се изпрати проба от пилото и пчелите до ветеринарно – бактериологична лаборатория. Заразяването на пчелите става също чрез спори попаднали в червото. Отначало те са възбудени, пълзят пред кошера, трепкат с крака и крила, след което биват вяли или се парализират напълно, като по гърба им се появява плесенен налеп. Някои силно възбудени семейства може дори да напуснат кошера. Много пчели при опит да полетят, падат на земята и загиват. Като плесенно заболяване аспергилозата често протича едновременно с аскосферозата и се благоприятства от същите условия – дъждовно време, влага в гнездото, при пчелини намиращи се на ниски и засенчени места с влажна почва, особено когато кошерите са разположени направо на земята или на ниски подставки. Още по – податливи са слабите семейства със стари майки, изтощени от късно есенно подхранване със захарен сироп, както и зимуващите на манов или на гроздов мед. Аспергилозата може да се прояви по всяко време, когато има пило, но най – вече през пролетта. Понеже срещу аспергилозата няма ефикасни лекарствени средства, то най – важни остават комплексното провеждане на зоотехническите и профилактичните мерки, насочени към създаване на силни и активни пчелни семейства и хигиената на пчелина и пр., като се препоръчва при борбата с аскосферозата.
Според Гургулува (1991), след прехвърляне в сух и дезинфелциран кошер (както при аскосферозата), на стесненото гнездо се извършва напрашване с пудра захар, съдържаща на 1 кг по 5 таблетки нистатин и 5 таблетки 5-нитрокс, стрити на прах. Дава се три пъти през 5 – 7 дни по 100 – 120 г на семейство в зависимост от силата. Труповете на пилото и пчелите (както и силно заразените пити) се изгарят. Майката на болното семейство се смeня.

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375