ИНВЕРТИРАНИЯТ СИРОП - ЗА И ПРОТИВ
Bulgarian English Russian
ИНВЕРТИРАНИЯТ СИРОП - ЗА И ПРОТИВ
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Подморът е много по-малко при работа с него Има изказвания за безполезността дори за вредността на подхранването на пчелите с инвертиран сироп. Преди години след като прочетох в списание “Пчеловодство” за приготвянето му разработено от ст. н.с. Стойко го приложих. Убедих се в неговите полезни качества и го препоръчвах на пчеларите в провежданите лектории. Веднага някои реагираха като го отричаха.

С така готовия разложен захарен сироп се тровели пчелите. Необходимо беше да разяснявам, че за инвертирането на захарта има няколко начина. Чрез киселина, при която вследствие бурната химическа реакция се отделя в сиропа отровата хидрооксилметилфурфорол (ХМФ) стойностите на която са недопустими високи за изхранването на пчелите. Но начина, който съм избрал с използване инвертазата от пресния мед, не се отделя ХМФ и е напълно безвреден. Недостатъка е, че процеса инвертиране на захарите е продължителен по време. След успокояването на коментарите по този въпрос “защитниците” на пчелите обявиха, че при употребата на готовия разложен от нас захарен сироп, който не се преработва от пчелите някои от органите им закърнявали. Не зная основанието им за такова твърдение, но ако наистина някакви увреждания, то подморът на зимуващите пчели би трябвало да е голям.

Такова нещо не съм забелязал. Чел съм някъде, че нормално подморът от зимуващите пчели трябва да бъде до една водна чаша. При допълване на запасите с инвертиран сироп благодарение на факта, че пчелите не се изтощават, подморът е много по-малко. Логично би било, когато зимните запаси са изцяло от мед осигурен в летния период и не се налага да се преработва от зимните пчели, подмора да е много голям защото преработвателните органи на пчелите не са използвани. Така, че твърдението когато пчелите не преработват обикновен сироп а инвертиран има вредни последици е пълен абсурд. Всички знаем, че зимните пчели са необходими да преживеят зимата и да бъдат жизнени до като всяка от тях отглежда поне по една млада пчела. Това не може да стане ако зимните пчели хранят пило и преработват обикновеният сироп за зимните запаси особено по-късно при недостатъчен принос на цветен прашец или дори липсата му есента. Пчелите изразходват белтъчните си натрупвания около органите си за да отделят ензима инвертаза, който разлага захарта на усвоими от пчелите съставки при зимуването.

При посещение на пчелари в една северна европейска държава на въпроса им дали употребяват инвертиран сироп, са отговорили, че не употребяват защото приличал на меда! В първия момент бях озадачен, че какво по хубаво от това да прилича на естествената за пчелите храна. Но човек като помисли идва до извода, че има известно основание. Гъстотата на меда е 80%. Пчелите не могат да го всмукват директно. Необходимо е да го разреждат най-малко до 70% за да може да преминава през капилярната тръбичка на хоботчето за което трябва да си носят вода. В случая използват резервната такава от организма си, което в известна степен ги изтощава. Не случайно когато разпечатваме медова пита зад пределната дъска, напръскваме с топла вода меда за да разделим горния му слой, като впоследствие пчелите по инерция продължават взимането на меда разреждайки го, за да може да го поемат чрез хоботчето си. След пренасянето му по питите го досгъстяват отново и го запечатват. 

Изхождайки от казаното до тук съм дошъл до извода, че ако направим инвертирания сироп с гъстота 70%, пчелите без усилия ще го пренесат по килииките, след което следва неизбежното му сгъстяване и запечатване и така ще облекчим работата им. Необходимо е, ако някой има информация за някакви сериозни изследвания по този въпрос, те да станат достояние до широката пчеларска общественост, а не на основата на междуличностни дрязги да се подхвърлят реплики в разни форуми без никакви обосновки и личен опит. По този начин да се разколебават отделни пчелари в ползата от готовия разложен захарен сироп за пчелите.

Източник: В-к Пчела и Кошер/Фармер.бг

Няколко начина за приготвяне

Инвертиран захарен сироп (от монографията на Милан Стоянов "Необичайни и ефикасни пчеларски практики") За получаване на инвертирана захар се смесват 8% течен нектарен мед с 20% мека(дъждовна, дестилирана, снежна) вода и се прибавя на два пъти през ден 72% захар. В съд на водна баня се сипват 5 л. кипяща вода. При постоянно бъркане се добавят 8 кг. захар. Когато Т спадне до 35 гр., се добавят 2 кг. течен мед. През ден се добавят още 8 кг. захар(Т на водата се поддържа 35-36 гр., разбърква се най-малко сутрин и вечер). Инвертазата продължава 7-10 дни и завършва, когато на дъното няма утаена захар. Ако след 10 дни на дъното има захар, се прибавя още мед. Ако се сложи повече много мед, инвертазата става по-бързо. Не се използва речна вода, защото тя съдържа калциеви соли и магнезии, които са вредни за пчелите.

Предлагат се още следните разновидностимна съставки за приготвяне на инвертиран захарен сироп:

По Любен Радоев:

мед (кг.) 2 4 8

Кипяща вода(л.) 5 10 2

Захар(кг.) 18 36 72

По Петър Бонев

мед(кг.) 2 4 8

кипяща вода(л.) 5 10 20

Захар(кг.) 16 32 64

По руски източници:

мед(кг.) 1 2 3

кипяща вода(л.) 2 4 6

захар(кг.) 7.2 14.4 21.6

По Младен Котларски:

мед(кг.) 2 3

кипяща вода(л.) 5 7.5

захар(кг.) 16 24

Ст.н.с.д-р Боян Първулов,двм, препоръчва следното процентно съотношение на съставките при инвертиране на захарта: 74% захар, 18.5% гореща вода и 7.5% мед и доуточнява: "След 15-20 дни в зависимост от Т на въздуха, сиропът е инвертиран и готов за използване".

Източник Пчелари.ком

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375