Септември
Bulgarian English Russian
Септември
Рейтинг
УжаснаОтлична 

Климатични особености. Въпреки, че септември е първият есенен месец, той е със сравнително високи температури. Средните месечни нормални температури са: в Северна България между 16 (Троян) и 19 С (Плевен), в Тракийската низина 18 – 19,5 С, по Черноморието и долината на Струма – между 19 и 21 С, във високите котловинни полета – между 9 (Трън, Брезник) и 15 – 16,5 С (София, Кюстендил и др.). Абселютните максимални температури през септември се задържат много високи, като на много места надминават 40 – 41 С (Пордим, Сухиндол, Бойчиновци). Най – често абселютните максимални температури са около 32 – 33 С. Абселютните минимални температури се понижават силно, като в много райони на страната, главно в западната половина, те са отрицателни. За равнинните райони, достигат от -4 (Чирпан) до 5 С (Южното Черноморие и долината на Струма). Валежите през септември над по – голямата част от страната са слаби. В Северна България са между 30 и 50 л на 1 кв. м, по Черноморието – между 25 и 35, в Тракийската низина – 25 – 40, във високите котловинни полета – 40 – 50, в долината на Струма – около 30 л на 1 кв. м. Ветровете са слаби, със средна скорост 1 – 2 м в секунда, с посока по – често от към запад, североизток, север и северозапад. Слънчевото греене почти над цялата страна е около 240 – 250 часа.

Фенологичен календар. През септември продължават да цъфтят фуражният слънчоглед, солидагото, цикорията, астрите и мразовецът (кърпикожухът). Пчелите използват топлото време, за да разузнават наоколо и да търсят сладки сокове дини, грозде, окапали плодове и др., на които жадно се нахвърлят. Отавите от напоявани ливади предлагат на пчелите добра есенна паша за подбуждане и запасяване.

Състояние на пчелните семейства.Подбуждани от късната паша или от подхранването, майките усилено снасят яйца, като пилото се развива на 4 – 5 пити. Това есенно пило е много ценно, защото излюпените от него млади пчели ще заместят постепенно измиращите до зазимяването стари пчели.

Работа на пчеларя. Той трябва да провери качеството на меда в гнездата и ако има манов или гроздов мед, да извади тези пити и да даде пити с нектарен мед или да подхрани пчелните семейства. Подхранването трябва да се извърши рано, за да могат семействата да развият повече пило през есента. Преди подхранването за запасяване гнездата се стесняват на тези пити, на които семейството ще зимува, за да се концентрира храната на тях. Запасяват се с храна и помощните семейства, и запасните майки. Слабите семейства със стари и негодни майки се присъединяват към средните по сила, които имат добра майка.

Есенно запасяване на пчелните семейства с храна В зависимост от силата на пчелните семейства, в кошерите система Дадан – Блат и лежак трябва да бъдат осигурени за зимно пролетния период с по 14 – 18 кг нектарен мед, предимно запечатан, както и с 2 – 3 пити цветен прашец. Част от тази храна може да се даде през пролетта. При многокорпусните кошери в двата корпуса трябва да има 18 – 22 кг мед и 3 – 4 пити с прашец, понеже семействата са по – силни. От тази храна 2/3 да бъде в горния корпус, а 1/3 в долния. Ако не са много силни, семействата могат да зимуват с корпус и магазин (кърмова надставка) с общо 16 – 18 кг храна, а по – слабите – на един корпус с 12 – 14 кг. Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно, предприема се подхранване с по – гъст захарен сироп (1,5 кг захар с 1 литър вода) за дозапасяване. За всеки 1 кг захар в готовия охладен сироп се прибавя по 0,3 куб. см концентрирана оцетна киселина или по 3 г (1/2 чаена лъжичка) обикновен оцет. В по – голямо количество киселината пречи на действието на ензима инвертаза, който се съдържа на в слюнката на глътачната жлеза, поради което значителна част от захарозата на сиропа остава неинвертирана. Научно е доказано (Г.Ф. Таранов, С.Я. Болдирев, 1977 г.), че така подхранените пчелни семейства са презимували по – добре и по – добре са се развили през пролетта, като са отгледали 14 – 29% повече пило и са дали до 26% повече мед. Още по – добре е подхранването да се извърши и с предварително инвертиран захарен сироп.

За тази цел, в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна, речна) и се прибавя (на два етапа през ден) 72% захар. Сместа се държи при температура 36 – 40 С и се разбърква 2 – 3 пъти дневно. След 7 – 8 дни сиропът е готов. Дава се на големи порции. Есенното запасяване трябва да приключи до средата на септември. Така, то ще има стимулиращ ефект и сиропът ще може да се преработи и запечата до зазимяването. По този начин при неговото инвертиране, сгъстяване и запечатване ще участват и старите пчели, които ще умрат до зимата.

При късно подхранване с големи количества сироп младите есенни пчели се изтощават физиологически при неговата преработка, което отразява върху продължителността на техния живот и на кърмаческата им способност през пролетта. Пчелите не винаги успяват да преработят и запечатат късно дадения и сироп. Той поглъща влага през зимата и лесно вкисва, като причинява диария и голям подмор. При по – късно подхранване с по – голямо количество сироп, семействата макар и силни през есента, иззимуват отслабнали и с изтощени пчели. Те често страдат от нозематоза и други болести и изостават в развитието си през пролетта. Погрешна е практиката да се изземват всички медови запаси от гнездата на пчелните семейства през есента и да се заменят със захарен сироп. Нектарният мед е пълноценна естествена храна за пчелите, богата както с прости, лесно усвояеми от организма гроздова и овощна захар, така и с микроелементи, ензими, белтъчини, витамини, антибиотични и антимикотинни вещества, органични коселини и други ценни съставки, каквито няма в обикновената захар. Тези съставки са от много голямо значение за благополучното презимуване и особено за поддържане нивото на защитните сили (имунитета) на пчелите както през зимата, така и в ранна пролет срещу редица характерни за това време болести – нозематоза, вароатоза, хафниоза, аскосфероза и др. Опитите у нас и в чужбина показват, че само частична замяна на нектарния мед със захарен сироп при своевременно извършено подхранване през есента не се отразява вредно на пчелното семейство. Допуска се само до 50% от необходимия за зимните месеци (около 10 кг) мед да се замени, т.е. на семейството да се даде около 5 – 6 кг захар през есента за дозапасяване. Сиропът се дава топъл (около 40 С), на големи порции с пълни хранилки. В гнездото задължително трябва да има 2 – 3 пити с цветен прашец.

За да не се изтощават пчелите на слабите семейства, добре е да им се дават за дозапасяване пити нектарен мед или с преработен и запечатан сироп от силни, здрави семейства. Добре е в топлия сироп (ско не е предварително инвертиран) да се прибави 10% течен нектарен мед от здрави семейства. Преди подхранването за запасяване, гнездата на пчелните семейства се стесняват на толкова пити, колкото се покриват от наличните им пчели. Празните, както и маломедните пити, на които има по – малко от 1,5 кг мед, се изваждат. В гнездото трябва да се оставят пити с най – много мед, с правилно изградени работнически килийки, в които се е люпило пило. На цвят те трябва да са кафяви или светло кафяви. Старите (черните) пити, както и новоизградените, в които още не е отглеждано пило, се изваждат и се заменят с кафяви или се изместват в края на гнездото. Питите, на които има пило, но са без мед или са негодни, се изместват към края на гнездото и след като се излюпи пилото се изваждат. Ако са за бракуване, медът се разпечатва и те се поставят зад преградната дъска или хоризонтално на гнездо върху празна рамка, като отгоре се покриват с плат, за да пренесат пчелите меда. Все пак питите, които остават в гнездото, трябва да имат достатъчно свободна площ за яйцеснасяне на майката, която продължава при подхранването през есента. Когато нощите станат хладни, гнездото се затопля добре, като се поставя странична възглавница. Оценява се и качеството на меда в питите. В никакъв случай не бива да се оставя в гнездото манов или гроздов мед, защото той съдържа много несмилаеми вещества и голям процент минерални соли, поради което причинява диария и смърт на пчелите през зимата. Обикновено мановият мед има специфичен вкус на карамел и е много гъст. На цвят най – често е тъмнозеленикав, кафяв до почти черен и като се погледне питата срещу слънцето, лесно се отличава от по – светлия нектарен мед. Цветът обаче не е сигурен признак, защото има и тъмен нектарен мед, и светъл манов, какъвто е медът на иглолистните видове, който лесно кристализира в питите. Ето защо най – сигурно, мановият мед се установява при реакция със спирт или с варова вода.

За спиртната реакция в епруветка се налива една обемна част от съмнителния мед и две части дестилирана или чиста дъждовна вода. След разтварянето му се прибавят 10 части винен (етилов) спирт (96 градуса) и епруветката се разклаща. Ако медът е чист, разтворът остава бистър, а ако има примеси от манов мед, потъмнява с млечнобял цвят и дава утайка на дъното. Колкото е по – голяма утайката, толкова е повече и приносът на манов мед. За варовата реакция по същия начин в епруветка се разтваря една част мед в една част дестилирана или дъждовна вода и се прибавят две части варова вода, сместа се разбива, след което се нагрява до кипене. Когато има примес от мснов мед, разтворът потъмнява и дава утайка. (Варовата утайка се приготвя, като в чист стъклен съд се залива 1 част негасена или прясно гасена вар с 1 част дестилирана вода и се разбърква. След 10 – 12 часа след утаяването отгоре остава бистра течност, която се използва за реакцията.) Ако медът е манов, питите се изваждат и се центрофугират, като медът се използва за консумация, а на пчелните семейства се дават запасни пити с доброкачествен нектарен мед, или ако няма такъв, предприема се подхранване със захарен сироп. По същия начин се постъпва и когато медът е кристализирал. Такъв мед трудно се използва от пчелите през зимата и затова питите трябва да се извадят и да се запазят за пролетта. Питите с манов и гроздов мед също може да се използват през пролетта без вреда за пчелите. При подхранване за дозапасяване на семействата, с оглед правилно разположение на храната за зимуване, трябва и двата входа да бъдат отворени, но стеснени за по – добра охрана срещу кражба и да не се допусне охлаждане на гнездото при есенното отглеждане на млади пчели. Трябва да се спазват всички мерки срещу появата на кражба между пчелните семейства, защото тя много лесно може да се предизвика по това време (липсва паша). При многокорпусните кошери се отваря наполовина входът на втория корпус, за да привикнат пчелите да летят през него, като долният постепенно се стеснява до 3 – 5 см. Когато подхранването се извършва късно и времето е хладно, пчелите не могат да запечатат добре сиропа в питите. В такива случаи се препоръчва след основното подхранване да се дава още 7 – 8 вечери сироп на по – малки порции, за да се дозапечата.

Съвсем кратко допълнение от автора на сайта: В мястото където аз се грижа за няколко десетки кошера, мниго неща се случва да закъсняват понякога с половин до един месец. Една немалка част от задълженията на пчеларя в подобни условия трябва да се прилагат творчески. Например при температури, който на слънце прескачат 40 C, пчеларят трябва да се замисли, дали да бърза и да сваля магазините на кошерите си още през август, само защото така пише в книгите. Особено и ако кошерите нямат дълбоки дъна. Може да вземе мерки за да намали вероятността от кражби между пчелите, но да намали „от раз” почти два пъти обема на кошерите си при такива високи температури не мисля, че е разумно. Лично аз поради тази причина поставям лентичките Варостоп във втората половина на септември и досега не съм забелязъл, да вредя на кошерите си. Тогава и температурите започват да стават за нормална работа с кошерите и магазините може да се свалят и приберат за съхранение с много по - малка вероятност за питите им, за увреждането и след това от молци. Това разбира се не означава, че до втората половина на септември не трябва въобще да се работи с кошерите, само защото е топло... Източник: „Календарен справочник по пчеларство” на Л.Радоев

Eмил Янев - пчелар: GSM: 0887701375